En god venn og samarbeidspartner gjennom mange år i forbindelse med våre krigsseilere, har kastet loss, og i den sammenheng vil jeg skrive noen minneord om hans unike og store innsats for krigsseilernes ufattelige – og nesten glemte historie:

Magne Misje fra Skudeneshavn er død. – Rektoren, NRK-reporteren, forfatteren og ikke minst: Skaperen av filmserien ”Evig Heder” sammen med Dag Indrebø – som gikk på fjernsynet i 1995. En serie som fortalte om våre krigsseileres historie. En historie som besto av Magnes samtaler med en del av de mange norske sjøfolkene som stilte opp da 2. verdenskrig var en realitet.

Her tok han opp deres utrolige krigsinnsats sammen med de allierte. Og ikke minst: Den skammelige offentlige mottakelse og behandling de fikk etter over fem år i krigens grusomste frontlinje.

Magne Misje fortalte at det var skjebnen til en nær slektning ombord på et norsk skip som ble torpedert og senket sammen med hele mannskapet, som gjorde at han ville finne ut mer om krigen på havet. Han ville også vite mer om de over 1000 norske skipene med de nærmere 35.000 norske sjøfolk ombord som kjempet på de alliertes side. Det han oppdaget, var at historien til krigsseilerne omtrent ikke var nevnt noe særlig i de historiebøker som angikk 2. verdenskrig. Det var stort sett ”gutta på skauen” som fikk krigshistorisk heltestatus og spalteplass.

Mange merket nok «slagsiden» i våre historiebøker, men Magne Misje gjorde noe med det: Han laget radioprogram, filmer og skrev bøker om våre krigsseilere! Han var også en viktig drivkraft i stiftelsen «Convoy Cup, Norway», med undertittelen «Honoring those who served» – som årlig i over ti år har gått av stabelen i Skudeneshavn, og som har hedret krigsseilerne med marinebesøk, seilregattaer og høytideligheter i Parken og hos Solstad Rederi for gjenlevende krigsseilere og deres familier.

I sin bok «Det store sviket» tar Magne Misje opp den likegyldighet, uforstand og trakassering krigsseilerne ble utsatt for i etterkrigsårene – med våre myndigheter i spissen. Sterke og forferdelige historier, som egentlig ikke er mindre sterke i dag. selv om de er over 70 år gamle.

Jeg har vært heldig som i mange år har fått samarbeide med Magne Misje i forbindelse med hans engasjement for krigsseilerne. Og jeg er overbevist om at det var TV-serien i 1995, ”Evig Heder”, som var årsaken til at Haugesund by ble påminnet om at byen vår var en sjøfartsby – Noe som igjen førte til at våre Krigsinvalider og Krigsseilere i Haugesund ble tildelt byens hederstegn «De Fykende Måker». Krigsseilerne ble også invitert til å delta med sine norske flagg og sine faner i borgertoget 17. mai det året.

Og da – 50 år etter krigens slutt – så jeg for første gang krigsseilerne løfte hodet, smile og møte blikket til de hundreder av mennesker som vinket, klappet og ropte hurra når de passerte forbi.

Takk for at du la grunnlaget og takk til familien din.

Evig Heder til deg Magne.

Bjørn M. Toft, Haugesund