KULTUR: 25 musikere fra Ukraina turnerer nå Norge, og spiller 14 konserter arrangert av Rotary-foreninger. Søndag kommer gruppen Dzvinha til Haugesund og Vår Frelsers kirke.

Musikerne spiller på bandura, et gammelt, ukrainsk strengeinstrument. Konserten blir dermed en sjelden mulighet til å høre ukrainsk tradisjonsmusikk og -sang.

Samarbeid

Her er det Haugesund-Sør Rotaryklubb, Haugesund Rotaryklubb og Karmsund Rotaryklubb som arrangerer konserten, med støtte av de tre Rotary-klubbene på Karmøy.

Tidligere filmfestivalsjef og kultursjef Gunnar Johan Løvvik er konferansier under konserten. Ordfører Nils Konrad Bua skal også si noen ord.

Morten Hedegaard-Larsen i Haugesund-Sør Rotary opplyser at alle som er involvert i konserten jobber gratis. Det gjelder også de ukrainske musikerne. Sponsorer dekker utgiftene. Dermed går alle inntektene til livreddende utstyr i Ukraina. Det kjøpes inn mobile akuttklinikker som brukes til medisinsk behandling nær fronten i det krigsherjede landet.

Akuttmottak

Klinikkene er i brakker plassert på tilhengere, og lager et lite akuttmottak der det trengs mest. De er utstyrt med aggregat for lys og strøm, operasjonsbord for kirurgiske inngrep og livbergende førstehjelp. De har hjertestartere, ultralydapparat, og kan også utstyres med tannlegestol om det er behov for det.

Norske Rotarys engasjement skjer i samarbeid med Rotary i Ukraina. Allerede to dager etter at krigen brøt ut tok Rotary Club Lviv kontakt med norske kolleger. Siden er det samlet inn penger og hjelp på forskjellige måter.

Bandura er et lutt-aktig instrument og har gjerne fra 20 til 65 strenger, avhengig av type. Det er kjent i Ukraina helt tilbake til 1400-tallet og regnes som landets nasjonalinstrument. I sovjettiden ble instrumentet forbudt, og det oppgis å ha stor kulturell betydning i kampen mot den russiske invasjonshæren.

Konserten starter klokken 18 og billetter kan kjøpes ved inngangen.