Det er med stor skuffelse jeg ser administrasjonens innstilling i saken til kommunestyret 15. april. Omkjøringsveien var hovedgrunnen til at Karmøy kommune i sin tid ble med i Haugalandspakken. Denne veien er nødvendig om vi vil ha en utvikling i Åkra hvor bysentrum får lov å være bysentrum og industri- og næringstrafikk, samt gjennomgående trafikk, kan ha mulighet til å velge en raskere vei uten å lage kork og ellers være et forstyrrende element i sentrum.

Et samlet kommunestyret var enig i byggingen av omkjøringsveien, kanskje bortsett fra 1-2 folkevalgte, og forberedende arbeid er kommet langt. Nå har mange snudd og det er usikkert om kommunestyret har flertall FOR omkjøringsveien. Jeg er helt paff og nesten målløs pga all denne vinglingen. Er det ikke på tide at de folkevalgte viser litt ryggrad og våger å stå for saken, selv om det oppstår litt motbør?

Noen påstår at næringslivet har snudd, det er absolutt ikke tilfellet! Men noen har gitt opp håpet om en ny, ordentlig vei og tar til takke med en dårligere løsning som opprusting av eksisterende veg vil være. Noen som driver butikk i Åkra sentrum tror de vil miste kunder om de som skal til og fra jobb ikke ser butikkvinduet deres, de har vært skeptisk til omkjøringsveien fra begynnelsen av. Enhver by som ønsker utvikling, ser etter løsning for å få storbil trafikken ut av sentrum. Bare trafikken til Åkra Sementstøperi utgjør, ifølge måling for noen år tilbake, 260 kjøretøy pr. dag. Naboer som lever med storbil trafikk har sett frem til omkjøringsvegen i mange år allerede og ønsker en tryggere vei til skolebarn og myke trafikanter.

Jordbruk kan etableres på nye areal, matjord som graves bort, kan pålegges å gå til å etablere eller forbedre eksisterende jordbruk. De aller beste jordbruksarealene er bygget ned i Åkra i mange tiår. Sist nå ble jordbruksjord av beste kvalitet kjøpt til skole og idrettshall. Hvorfor skal politikere være så lite villig til å berøre jordbruksarealer av dårligere kvalitet i denne viktige saken?

I Statens Vegvesens presentasjon av forbedret trasé gjennom Åkra sentrum, viste de en bred og fin veg. Hvilke hus skal rives for å få plass til denne vegen? Gammel eller ny kirkegård? Åkra Elektriske eller Skudenes & Aakra Sparebank? Eller skal vegen smalne til og breie seg ut, alt etter hvor viktig eier av byggene er? Hva med alle private boligene langs vegen? Hvor mange skal rives? Det ble ikke nevnt med en eneste setning i presentasjonen.

Fugleliv og annet småkryp i Karmøy har den desidert største tumleplassen i kommunen. Ta en kikk på oversiktskartet og enhver vil se at vi mennesker stort sett berører litt areal langs kysten og noen klynger i by og tettsted. Urørt natur utgjør minst 80% etter min forsiktige antagelse. Med all respekt for alt levende, vil jeg påstå at denne veistubben på kun 6 km ikke vil få noen konsekvens for artene i det hele tatt.

Jeg håper at våre folkevalgte gjør alt som står i deres makt for å få igjennom omkjøringsveien Åkra Sør - Vea!