Den 15.04.2024 tok en gruppe politikere fra Karmøy Arbeiderparti en kontroversiell avgjørelse som har vekket oppmerksomhet langt utenfor deres velgerbase: De valgte å stemme for utbedring av en eksisterende fylkesvei 547 gjennom Åkra sentrum og til Veakrossen fremfor å anlegge en ny vei (såkalt omkjøringsvei), til tross for at de tidligere hadde lovet det motsatte i sine valgkampanjer og partiprogrammer.

Det er dypt bekymringsfullt og i bunn og grunn respektløst når lokalpolitikere fra Karmøy Arbeiderpartiet velger å ignorere de løftene de har gitt i valgkamper, og de prinsippene som er nedfelt i deres eget partiprogram. En slik praksis ikke bare underminerer grunnlaget for velgernes tillit, men viser også en mangel på ærlighet og integritet som bør være fundamentale verdier for enhver folkevalgt.

Valgløfter og partiprogrammer er essensielle fordi de fungerer som en kontrakt mellom velgerne og deres representanter. Når våre lokalpolitikere velger å overse denne kontrakten, sender det et klart signal til velgerne om at deres stemmer og meninger er tilsidesatt til fordel for andre agendaer eller kompromisser som ikke har blitt transparent kommunisert.

Det er avgjørende at våre lokale representanter erkjenner viktigheten av å holde sine løfter. Dette handler ikke bare om politiske saker, men om grunnleggende respekt for de demokratiske prosessene og de menneskene som har gitt dem deres tillit og stemme. Vi krever og forventer bedre av våre valgte tjenestemenn og -kvinner. Så dere som stemte AP ved siste kommunevalg, det er lov å være skuffet i dag.

Valget om å utbedre eksisterende Fv. 547 mellom Åkra sentrum og til Veakrossen istedenfor å bygge en ny vei bærer med seg betydelig risiko. Det kan oppstå uforutsette utfordringer som dårlig infrastruktur, miljømessige bekymringer, og økonomiske overskridelser. De som har utført grunnarbeider i dette område tidligere vet at det vil oppstå uforutsette utfordringer langs denne strekningen. Dette kan føre til forsinkelser og ytterligere store kostnader som ikke var planlagt.

Man kan undres på hvorfor lokalpolitikerne fra AP og noen andre representanter i kommunestyret ville ta en slik risiko, spesielt i lys av deres tidligere løfter. Ofte kan slike beslutninger drives av kortsiktige politiske gevinster, som å vise til handling og proaktivitet, eller et ønske om å unngå nye konflikter som kan oppstå ved anleggelse av nye veier, som landinndragelse eller miljøskade. Men her glemmer de helt de som mister eiendom, og muligens sitt hjem med å stemme for noe som er helt ukjent.

For velgerne representerer dette en frustrerende utvikling. Ikke bare står de overfor en potensielt mislykket og dyrere veiprosjekt, men de står også overfor politikere som ikke holder det de lover. Dette fører til svekket deltakelse og tillit til det politiske systemet, og det øker sannsynligheten for politisk apati og skepsis.

Politikere må være transparente om årsakene bak deres avgjørelser, spesielt når de bryter med tidligere løfter. Det er essensielt at det etableres tydelige kommunikasjonskanaler hvor velgerne kan uttrykke sin misnøye og få forklaringer. Videre må politikerne fra Karmøy Arbeiderparti jobbe for å gjenopprette tilliten ved å sikre at alle fremtidige beslutninger er velbegrunnede, veloverveide, og i tråd med deres velgeres interesser.

Vi står nå overfor en bemerkelsesverdig skuffelse. Etter lange debatter og utallige møter, har våre lokalpolitikere dessverre ikke lykkes med å vedta den mest fordelaktige veiløsningen for vår kommune. Dette resultatet er ikke bare et tap for effektiv transport, men også for vår samfunnssikkerhet og lokale økonomi.

Veistandarden og infrastrukturen i en kommune er fundamentet som støtter både den daglige pendlingen og det lokale næringslivets evne til å vokse og trives. Den foreslåtte løsningen som mange av oss hadde håp om, lovet forbedringer som kunne håndtere både nåværende og fremtidig trafikkvekst effektivt, med mindre kødannelse og bedre sikkerhet for alle veifarende.

Vi står nå overfor mange år hvor vi fortsatt vil måtte slite med de samme gamle problemene – trafikkork, sikkerhetsrisiko og en hemmet næringsutvikling.

Dette er ikke bare en skuffelse, men en klar oppfordring til handling. Vi må ikke la denne avgjørelsen passere uten å la våre stemmer bli hørt. La oss komme sammen for å diskutere, protestere og presse på for en endelig avgjørelse for ny vei i kommuen. Vi må sikre at fremtidige beslutninger reflekterer både behovene og ønskene til Karmøys befolkning.

Vi må stå sammen for Karmøy, for bedre veier og en lysere fremtid.

Denne hendelsen bør være en påminnelse for alle politikere om viktigheten av å holde sine løfter og å handle i åpenhet. Det gjenstår nå igjen å se hvordan dette veiprosjektet vil utfolde seg, og om politikerne klarer å rette opp i skaden de har forårsaket i tilliten fra deres velgere. Det er håp om endring.