“Mamma, jeg vil ikke i barnehagen!” “Vil du ikke i barnehagen? Er det ikke kjekt der?”

“Jo, men jeg har vært der SÅ MYE, MAMMA!”

Du klamrer deg fast til meg. Det er voldsomt trykk på de siste ordene som nærmest ropes ut.

Ja, du har det. Fra du var mindre enn 2 år, har du vært i barnehagen hver eneste dag utenom helg og feriedager. Fra 7-8-tiden til 15 - 15.30 - senest 16. Det er en god barnehage, men stressbelastningen kan nok være stor for en liten gutt. Når du kommer hjem fra barnehagen, er du ofte så sliten at du er sint og lei deg.

Mamma er lei seg for det. Du sier du har det kjekt i barnehagen, at du har venner, og du forteller også om alle de flinke voksne som jobber der. Mamma og pappa ser at de ansatte finner på gøye ting og at de er opptatt av at alle barna skal ha det bra. Det hjelper på mamma sin dårlige samvittighet, som ville ha henta deg litt tidligere enn det vi får til.

Men det skal du vite : Jeg vil egentlig være med deg hele dagen, hver eneste dag, i regnklær og med vind i håret, i sandkasser og føyser. Unnskyld om du føler på noe annet, der vi kaver på om morgenen med vintersko og tykke uteklær og en halvspist skive som ligger igjen på tallerkenen og det er kaldt og mørkt ute noen dager og andre dager er det så fint vær og det eneste jeg kunne tenke meg var å bli med deg i barnehagen og leke hele dagen. Men det kan jeg ikke. Noen har bestemt at barn skal være flesteparten av dagene i barneår sammen med andre enn sin egen familie.

Og det er jo egentlig ikke synd på oss, vi som har familie og helse til både å jobbe og vaske huset, lage mat og rydde lego ! Det er bare så rart at vi som samfunn ikke klarer å bli enige om at vi alle sammen burde få mer tid til de vi er glade i. Mamma er enig med en av landets fremste professorer i samfunnsøkonomi, Kalle Moene. Han mener at vi alltid må prøve å gjøre samfunnet bedre - for alle sammen. Nå er diskusjonen i samfunnet om hvem som er mest slitne - småbarnsforeldre eller andre. Kan vi ikke heller fokusere på hvordan vi alle kan få mer tid og energi til familie og venner, flere timer i uka til rekreasjon og hvile?

Men før vi som samfunn klarer å komme til enighet om at vi i stedet for å fortsette å øke konsumet i årene som kommer, at vi heller skal hente ut produksjonseffektivitet i kortere arbeidsdager og mer fritid, er vi mange som er fanget i tids- og energiklemma. Og de fleste av oss sier lite eller ingenting til noen som helst om at vi har for få timer i døgnet, for vi vet så godt at vi har det i utgangspunktet bra! Og vi gjør så godt vi kan, for å ha mest mulig kvalitetstid sammen i fritiden som vi har, sammen med deg, jeg og pappa. Men du har rett, gutten min, mamma synes også at du er SÅ MYE i barnehagen.

Teksten ble først publisert på skribentens blogg.