«Å gi ungene våre leseglede er noe av det fineste – og viktigste – vi kan gjøre for dem», sa kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun på nasjonal konferanse om lesing i Stavanger nylig, og slo også fast at «lesing er rett og slett avgjørende for ungene våre».

Dette er vi helt enige i. Å sørge for å gi barna våre både kunnskapen til og ønsket om å lese, er noe av det viktigste vi gjør. Lesingen er grunnsteinen for alt annet vi gjør, og det er det som bygger demokrati, samfunn, likhet og kunnskap. Derfor er det å bygge grunnmuren utrolig viktig, og lærere, skolen og skolebibliotekene spiller en viktig rolle.

I regionen satses det tungt på skolebibliotek både i Haugesund og Karmøy. Her har politikerne i Haugesund gjort gode og viktige vedtak, som vi i Norsk bibliotekforening heier på.

Det er mange gode litteraturarrangementer for barnefamilier og andre, og flere litteraturfestivaler i området, som Vise & lyrikkfestival i Haugesund, Blest i Tysvær og Silk på Karmøy. Dette er også eksempler på tiltak som varer hele livet gjennom, som er utrolig viktig.

Vi må sørge for at voksne også fortsetter å lese. Bibliotekene er det viktigste vi har for å skape både lesende fellesskap, et sted for å finne bøker, et sted for å få anbefalinger, og som et sted for å møte andre.

På Haugalandet er det flust av flinke folk og mye entusiasme, men det hjelper lite når rammene kuttes, som for eksempel i Tysvær, som mistet både en filial i Nedstrand og 40% stilling i 2023. Mange steder i landet har lignende utfordringer.

En rapport som ble utarbeidet i fjor viser at Norge har under halvparten så mange ansatte per innbygger sammenlignet med Finland. Det er derfor viktig å fortsette å verne om biblioteket, og sikre at de får nok ressurser for å gjøre den viktige jobben vi gjør, hver eneste dag.

Og denne uka samles flere hundre bibliotekansatte, med blant annet politikere og forfattere, og skal snakke om lesing, demokrati og andre viktige utfordringer for bibliotekene og samfunnet framover.

Vi oppfordrer politikerne – både nasjonalt og lokalt – til å tenke helhetlig og langsiktig når de skal utvikle tiltak for å øke lesingen i befolkningen. Lag prosesser som involverer hele aldersspennet, og ikke bare barn og unge, og lag tiltak som varer over lang tid. Så skal vi som bibliotek fortsette jobben vi gjør med formidling og leseglede!